ISCJEDAK… SEKRET… Evo šta otkriva kada je zdravstveno stanje žena u pitanju, a ginekologu se treba obratiti kada je…

Iscjedak prirodni je fenomen i samo je jedna od stvari s kojima bi se žene trebale baviti, osim bolnog menstrualnog ciklusa.
Pojava iscjetka ne znači da nužno imate zdravstvenih problema, ali ako iscjedak ima smiješan… čudan miris i boja je malo čudna onda bi to mogao biti znak infekcije, ozbiljnije ili manje ozbiljnije.
Iscjedak se zapravo pojavljuje kao mliječno bijel, pa čak i rastezljiv.
Iscjedak je zapravo supstancija koju proizvode reproduktivni organi žene koja sadrži vodu, mikroorganizam i stanice polnog organa. Kada žena postane trudna, ovulira, za vrijeme menstruacija ili dojenja, tijelo može proizvesti iscjedak u većoj količini, a to je način da se žensko tijelo čisti u tom intimnom dijelu.
Intimna regija žena najosjetljivije je područje, a s vremena na vrijeme izlučuje iscjedak koji je savršeno normalan. Iznenadne promjene u teksturi, mirisu ili boji iscjedka ukazuju na probleme zdravlja žena.
Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na boju i miris pražnjenja. Ovisno o vašem cjelokupnom zdravlju, svi organi sustav funkcioniraju zajedno. Iznenadne promjene u pražnjenju mogu ukazivati na neke ozbiljne probleme. Čimbenici okoline i dehidracija mogu biti jedan od uzroka promjene boje ili teksture vašeg iscjedak.
Kada postoje zamjetne promjene koje su neuobičajene, to može zahtijevati određene testove, pa čak i tretmane. Kada se pojave krvarenja, trebali biste odmah posjetiti svog liječnika. Promatrane promjene uključuju:
-Iscjedak zelene ili žute boje
-Iscjedak sirastog izgleda
-Iscjedak praćen bolom intimnog područja
– ČUDAN nesvakidašnji miris
-Bol tokom odnosa
Postoje brojni znakovi infekcije kada je riječ o iscjetku, svrbež, oteklina, čudnih mirisa i gore navedenih stvari. Ako je konzistencija žuta, zelena ili siva u boji ili ima pjenu ili sir kao tekstura onda to označava infekcije.
Uglavnom svaka promjena u boji, obliku, količini i mirisu iscjedka ima debeo razlog nastajanja i u principu ukoliko se sve ne vrati na normalno u roku par dana poželjno je konsultovati se sa stručnom osobom, u prvom redu ginekolozima kako bi se utvrdio razlog nastanka promjena koji sigurno postoji, samo je pitanje da li je i koliko ozbiljan.
Takođe ne preporučuje se uzimanje terapija i liječenje “na svoju ruku” bez pregleda i konsultovanja sa stručnim osobama.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *