Mislite da je CARSKI REZ bezopasan… Samo mame koje su rodile carskim rezom znaju šta su preživjele, a to su ove 3 stvari:

Carski rez je klasični hirurški zahvat, znači sa svim radnjama i postupcima koji prate svaki drugi hirurški zahvat te stoga sve one majke koje su carskim rezom donijele svoje bebe na svijet zaslužuju da ponosno nose svoj “ožiljak sreće”.
Za carski rez potrebno je mnogo hrabrosti i snage, i samo majka i žena može se sa tim nositi na herojski način. Ovo su tri stvari koje samo žene koje su prošle kroz carki rez mogu razumjeti:
1.
Stoički podnose posljedice hirurške intervencije
Možda mislite da je carski rez uobičajna procedura, ali smatra se vrlo ozbiljnom operacijom koja nosi određene rizike i za majku i za bebu. Takođe, kako je veoma opasno da tokom porođaja budući otac ili ostali članovi porodice budu u operacionoj sali, žena mora skupiti hrabrost i proći kroz sve to potpuno sama.
2.
Ne znaju da li je sve prošlo u najboljem redu dok ne napuste operacionu salu
U ovom slučaju, rizik se ne završava rođenjem bebe. Kao i kod svake operacije, doktori ne mogu znati da li je sve prošlo kako treba dok anestezija ne prestane da djeluje. Malo ko zna da je majka tokom carskog reza svjesna – ne osjeća bol, ali osjeća pomijeranje u sebi. To je jako neprijatan, invazivan osjećaj, i ako ga prije toga niste iskusili, može biti traumatičan.
3
Oporavak nakon carskog reza podnose kao prave heroine
Kada se beba rodi, cijeli svijet majke okrenut je njoj i svoje obaveze ispunjava bez pogovora. Sve to zahtijeva organizaciju i promjene koje su često naporne. Bol i nelagodnost su neizbježni dio procesa oporavka nakon operacije. Ovo još više ojačava majke, koje zaboravljaju na bol i snagom volje koju posjeduju još više se posvećuju svom novorođenčetu.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *