Oprez… Iscjedak, sekret bijele boje koji je pritom jako gust i grudast kao sir znak je ovih zdravstvenih problema, tj. bolesti:

Uloga vainalnog iscjedka je višestruka obzirom da iscjedka štiti ženski polni organ od opasnih infekcija, čisti ženski polni organ, te ga podmazuje za vrijeme intimnog odnosa.
Takoće iscjedak je prvi pokazatelj da nešto nije uredu, odnosno promjne iscjedka u boji, količini, obliku i mirisu, te iscjedak kao takav može upućivati na razne urogenitalne probleme, gljivične infekcije ili bakterijske vaginoze.
Kada su u pitanju gljivične infekcije osim prmjena u iscjedku simptomi uključuju i svrbež, peckanje, crvenilo, iritaciju, oteklinu, kao i bol prilikom mokrenja odnosno za vrijemeintimnog odnosa.
Normalan iscjedak može varirati od žene do žene, ali je obično bijele ili žućkaste boje. Može varirati od rijetkoga do gušćeg, od ljepljivoga do elastičnog, ovisno o menstrualnom ciklusu, razini stresa, prehrambenim navikama, trudnoći, dojenju ili uzimanju određenih lijekova. Možda ćete primijetiti da je količina iscjetka povećana tijekom ovulacije ili kad ste uzbuđeni. Primijetite li iscjedak koji je bijel, gust, grudvičast, izgleda kao sir, to može biti znak gljivične infekcije. Sekret se može povećati i tijekom gljivične infekcije, ali je često bez mirisa. Ako imate ove simptome, obratite se svom liječniku za savjet, osobito ako ste trudni.
Zašto je važno da se u ovakvi slučajevima javite liječniku?
Djelimično slične simptome gljivičnih infekcija imaju i bakerijske vaginoze i mnoge žene same sebi često pogrešno dijagnosticiraju, što uzrokuje napravilno liječenje, probleme za vrijeme liječenja, pa čak i komplikacije.
Neke od osnovnih razlika između bakterijske vaginoze i gljivičnih infekcija su sljedeće:
-Iscjedak karakterističan za bakterijsku vaginozu je obično bijel, siv ili žut, vrlo rijedak, praćen jakim mirisom poput ribe. S druge strane, ako iscjedak nema jak mirisa, a njegova konzistencija podsjeća na sir, najvjerojatnije imate gljivičnu infekciju.
Stoga ako sumnjate da je vaše zdravstveno stanje narušeno, ne raditi ništa svojevoljno i obavezno posjetite ljekara da vam odredi pravu terapiju.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *