Ovo MORATE ZNATI o POLICISTIČNIM JAJNICIMA!!! Glavni simptomi su:

Kada govorimo o sindromu policističnih jajnika, onda moramo znati prvo mora postojati nepravilnost ciklusa (ciklusi koji kasni mjesecima ili pak dvaput nastupaju u istom). Ako je ciklus regularan (jednom mjesečno), sigurno nemamo prisutnost policističnog jajnika. I do sada se ova dijagnoza pokazala kao tačnom.
Nepravilni ciklus je uglavnom zbog nedostatka ovulacije i uzrok je veća proizvodnja jajnika muških hormona nego kod estrogena.
Ova promijenjena proizvodnja hormona može se promatrati mjerenjem hormonalnih razina u krvi, uz jednostavno povlačenje. Međutim, možete pogoditi čak fizički izgled tih žena, koje su često prisutne s aknama, kose u netipičnim mjestima (ispod brade, na trbušnoj liniji, oko prsa), imaju tendenciju da gube kosu.
Koji su uzroci policističnih jajnika?
Točan uzrok još nije poznat. Sigurno je to više popratnih čimbenika, genetskih, ekoloških, povezanih s načinom života.
Temeljni problem je metabolički nedostatak, posebice inzulin. Zbog toga, imajući policistični jajnik kad mladi mogu predispozirati dijabetes, hipertenziju i povećani kolesterol s dobi (s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti).
Stoga je važno liječiti ovaj sindrom rano, ispravljati način života (pravilna prehrana i tjelovježba dopustiti normalizaciju tjelesne težine).
Koje su najprikladnije terapije?
Inozitol je novootkriveni vitaminski dodatak koji pomaže regulirati metabolizam, promicati sazrijevanje jajnika i poboljšati plodnost kod žena s nepravilnim ciklusima koji traže trudnoću. Također se nalazi u nekoj hrani, bogatiji su cjelovite žitarice (osobito mekinje i pšenice), agrumi, orasi (osobito bademi i orasi) i mahunarke.
Upotreba tableta treba biti rezervirana za one koji trebaju kontracepciju ili privremeno poboljšati fizički izgled kod onih koji predstavljaju akne i kosu.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *