Teodora izdrži… DJEVOJČICA KOJA JE UJEDINILA SRBIJU JUČE PRIMILA MATIČNE ĆELIJE!

Djevojčica Teodora Vranješević (9), koja je oboljela od akutne mijeloidne leukemije, primila je juče matične ćelije donora na klinici u Frankfurtu.
Djevojčicin otac Bogdan Vranješević kaže da je potrebno da prođe neko vrijeme kako bi se ustanovilo da li je transplantacija uspjela.
– Teodora je primila matične ćelije donora iz Njemačke, čiji identitet, po zakonu, Teodori i nama – njenim roditeljima neće biti poznat narednih pet godina – kaže tata Bogdan.
Presađivanje matičnih ćelija je druga faza.
– Teodora je 6. jula primila takozvani megablok hemioterapije, čiji je zadatak da isprazni koštanu srž kako bi je spremila za nove matične ćelije. To je veoma težak i rizičan blok jer ona praktično ostaje bez ćelija krvi i rizik od infekcije je veliki. Izgurala je ona to veoma dobro – kaže tata Bogdan.
Nakon primanja matičnih ćelija donora, ako sve bude u redu, u Teodorinom tijelu će se stvoriti nov organizam.
– Treća faza je regeneracija i podizanje organizma, i to treba da se desi za 18 dana, ali tek će se za 28 dana znati da li su se matične ćelije primile i da li je počeo proces stvaranja novih krvnih zrnaca… Tek poslije skoro mjesec dana određuje se procenat prisustva ćelija donora u organizmu. Njen donor ima A pozitivnu krvnu grupu, a Teodora je nulta, pa je očekuje i promjena krvne grupe. Ovih dana primala je trombocite i dvije transfuzije A plus kako bi ljekari usmjerili organizam da ne odbaci matične ćelije – priča otac hrabre djevojčice i dodaje:
– Uplašeni smo i uzbuđeni. Postoji i velika mogućnost da dobije infekciju i da bolest ponovo krene… U njenom tijelu treba da se rodi nov organizam! Ovo nije čarobni lijek, ali ukoliko uspije, to je najbolja šansa za izlječenje. Pred nama je dug period oporavka i njeno stanje mora stalno da se nadgleda, tako da ćemo mjesecima morati da ostanemo ovdje. Imamo turističke vize, pa ćemo morati da vidimo kako da dobijemo vize za boravak u Njemačkoj duži od 90 dana.
Za pomoć Teodori možete poslati SMS sa brojem 292 na broj 3030.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *