Promjena boje urina ukazuje na teške bolesti… Evo koja boja ukazuje na najgore,

Stručnjaci iz oblasti urološke grane medicine kažu da se urin obično pojavljuje u boji od jantarne pa sve do svijetložute, no između je čitav niz drugih nijansi. Oni također upozoravaju da boja urina puno govori o onome što se događa u tijelu te da bi na to svakako valjalo obratiti pažnju.
Neke od osnovnih nijansi koje ukazuju na odrećene nedostatke u organizmu su:
-bistra gotovo prozirna boja uraina
-svijetložuta boja urina
-tamnožuta boja urina
-tamnosmeđa boja urina
-crvena boja urina
-narandžasta boja urina
-plava ili zelena boja urina
Od svih navedenih boja SVIJETLOŽUTA boja ukazuje da je sa organizmom sve u najboljem redu, a sve ostale nijanse ukazuju na manje ili veće zdravstvene probleme ukoliko naravno nisu prouzrokovane određenom hranom koju ste taj dan konzumirali tipa borovnica, cvekla, odnosno hrane koja je prirodnim ili vještačkim putem obojena.
Ako urin nema boje i gotovo je proziran, to znači da pijete previše vode.
Tamnosmeđa boja urina, koja podsjeća na tamno pivo, može upućivati na tešku dehidraciju, ali također može biti indikator bolesti jetre.
Ako je urin crvene boje, to će sigurno izazvati određenu dozu zabrinutosti, jer ta boja može biti znak krvi te upućivati na bolesti bubrega, tumora, problema s prostatom i infekcije urinarnog trakta. Također može biti pokazatelj otrovanosti živom.
Narančasta boja urina može biti znak bolesti jetre i žučnih kamenaca.
U vrlo rijetkim slučajevima urin može biti plave ili zelene boje. Takva boja može biti uzrokovana bojama u hrani ili pak lijekovima, ali također može biti indikator genetske bolesti ili bakterija u urinarnom traktu.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *