SPAVATE LI MANJE OD 6 SATI DNEVNO??

Mnogi su u današnje vrijeme prosto prinuđeni da na maksimalno krate vrijeme spavanja kako bi stigli obaviti sve dnevne obaveza. Pogotovo roditelji, u prvom redu majke koje moraju mnogo toga stići obaviti, bukvalno je dan pre kretak. Zbog toga sve je češća pojava da osobe spavaju manj od 6 sati dnevno, što je neka minilanlna granica ispod koje ne bi smjeli da idete.
Evo šta može prouzrokovati manjak sna, tj ako spavate manje od 6 sati dnevno.
1. NERASPOLOŽENJE
I dok su tvoje kognitivne sposobnosti spore, tvoje bijesne reakcije mogle bi brzo isplivati na površinu. Naime, nedostatak sna čini emocionalne centre tvog mozga i do 60 posto reaktivnijima. Drugim riječima, to te može spriječiti u tome da obrađuješ svoje osjećaje te reagiraš na odgovarajući način, kao odrasla osoba.
2. USPORENOST REAKCIJA
Misli brzo! Jedini je problem što to ne možeš, a znanstvenici su otkrili kako ljudi, koji spavaju u prosjeku 6 sati na dan, imaju manje više iste kognitivne sposobnosti, kao ljudi koji ostaju budni 48 sati. Drugim riječima, oni imaju vrlo spore kognitivne sposobnosti. Nedostatak sna tako ne utječe samo na tvoje kratkoročno pamćenje, već i na tvoju sposobnost da se usredotočiš, što i najjednostavnije aktivnosti čini puno težima.
3. PRETILOST
Ah, ti mali zalogaji u ponoć… Kada ne odeš spavati na vrijeme, hormon grelin, koji ti govori kada si gladna se povećava, dok se smanjuje leptin, hormon koji signalizira kada si sita.
4. BORE I UBRZANO STARENJE
Beauty sleep je vrlo važna stvar. Kao prvo, tako ćeš ublažiti/spriječiti nastajanje tamnih kolutova oko očiju te pojavu nečistoća na licu, a spriječit ćeš i brže starenje kože. Kada ne spavamo dovoljno, naše tijelo otpušta kortizol, hormon stresa. U većim količinama, kortizol razgrađuje kolagen, protein koji čini našu kožu glatkom i zategnutom.
5. DEPRESIJU I PAD IMUNITETA
Nedavno istraživanje otkrilo je kako ljudi, koji spavaju manje od 6 sati na dan, imaju i 4 puta veću vjerojatnost da će uhvatiti prehladu, herpes ili neku drugu sličnu bolest, od onih koji spavaju 7-9 sati, obzirom da imunitet rapidno opada, a time i mogućnost da se organizam odbrani od virusa i bakterija koje konstatno prijete.
Stoga ukoliko ikako možete produžite vaše vrijeme provedeno u krevetu u dubokom snu na barem 7 sati, kako biste sačuvali vaše zdravlje.a odmorni, naspavani i vedri brže i lakše ćete obavljati svakodnevne poslove.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *